Wel extra geld voor onderzoek, niet voor schoon water in water­schap Delfland


29 november 2012

De oppositie onder leiding van de Partij voor de Dieren heeft het dagelijks bestuur van Delfland opgeroepen meer geld aan schoon water uit te geven. Hiertoe werd een aantal amendementen op de begroting ingediend om minder geld aan innovatie en meer geld aan verbetering van de waterkwaliteit toe te wijzen. Het zogenaamde ‘innovatiefonds’ is nog onvoldoende specifiek ingevuld en leidde tot onduidelijkheid in de vergadering.

De voorstellen werden niet aangenomen omdat de coalitiepartijen de amendementen niet steunden. Wel is toegezegd te kijken naar een aanvullend plan voor schoon water. Volgens de Partij van de Dieren heeft extra geld voor innovatie nog geen prioriteit zolang het water in Delfland nog niet aan de kwaliteitseisen voldoet. Delfland heeft met de Europese Unie afgesproken welke waterkwaliteit wordt nagestreefd. Met de huidige investeringen dreigen deze afgesproken doelen niet te worden gehaald en dreigen boetes.

Het is onduidelijk hoeveel geld Delfland totaal aan innovatie uitgeeft. Het nieuwe innovatiefonds omvat 1 miljoen euro, maar dat is slechts een deel van de totale uitgaven. “We weten nog niet wat we met het geld gaan doen” aldus de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Delfland, Bart Canton. “Beter kunnen we dat geld steken in het verbeteren van de waterkwaliteit.” In dezelfde vergadering kwam het jaarlijkse rapport over waterkwaliteit aan bod. Hieruit bleek dat slechts tien procent van de Delflandse wateren voldeed aan de norm. De Partij voor de Dieren heeft er bij het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap op aangedrongen meer geld te reserveren voor waterkwaliteit in de komende jaren.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren Delfland

Kleine zelfstandigen komen in Delfland niet in aanmerking voor kwijtschelding van de belastingen, dit in tegenstelling tot ...

Lees verder

‘Delfland doet te weinig aan schuldpositie’

Volgens de Partij voor de Dieren zullen de minder gestegen belastingen die het Hoogheemraadschap Delfland in 2013 zal heffe...

Lees verder