Partij voor de Dieren Delfland


11 september 2012

Kleine zelfstandigen komen in Delfland niet in aanmerking voor kwijtschelding van de belastingen, dit in tegenstelling tot bijstandsgerechtigden. De belangenbehartiger voor kleine zelfstandigen K.A.D.E. heeft hoogheemraadschap Delfland hierop meerdere male geattendeerd. De fractie van de Partij voor de Dieren heeft daarop besloten schriftelijke vragen te stellen. Hieronder het persbericht zoals K.A.D.E. heeft verspreid:

Stel je bent ZZP’er en je hebt last van de crisis. Het gaat al een tijdje bergafwaarts. Je moet je prijzen naar beneden bijstellen om nog opdrachten te krijgen, terwijl je kosten er niet minder op worden. Na verloop van tijd is je inkomen tot onder bijstandsniveau gedaald. Wat ga je doen? Bijstand aanvragen en je beroep opgeven? Al je investeringen, tijd en moeite inruilen om achter aan te mogen sluiten in de groeiende rij werkzoekenden? Met heel veel geluk (je bent immers de jongste niet meer) een 9-5 baan aannemen in loondienst? Liever niet, hè! Dan ga je toch nog maar even door met je bedrijfje. Zolang je de huur nog kunt opbrengen en er wat op je bord komt, desnoods van de voedselbank. Je schakelt over op overleven tot de crisis voorbij is. Maar dan krijg je de lokale belastingaanslagen. Aï. Gelukkig is er nog kwijtschelding mogelijk. Dat was althans in 2010 zo. Nu, anno 2011 en 2012, blijken ZZP’ers, ook al leven ze onder de bijstandsnorm, niet in aanmerking te komen voor kwijtschelding. Waarom niet? Omdat de RBG/Hoogheemraadschap Delfland alle ondernemers over een kam scheert, al dreigen ZZP’ers die het moeilijk hebben, hiermee in de bijstand terecht te komen. Terwijl voor bijstandsgerechtigden, die ook een laag inkomen hebben, kwijtschelding wel mogelijk is. In andere, ook grote, gemeenten is kwijtschelding voor ZZP’ers op of onder bijstandsniveau gewoon mogelijk. Wordt in Rotterdam deze zwakke groep ZZP’ers gediscrimineerd? Wij vinden het althans maatschappelijk onverantwoord.

Inmiddels, ruim 20 brieven en e-mails verder, is het zover dat het algemeen bestuur van Delfland een beslissing gaat nemen over kwijtschelding van ZZP’ers op of onder bijstandsniveau. Bart Canton, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren binnen Hoogheemraadschap Delfland, heeft als eerste werk gemaakt van de scheve situatie.

Gerelateerd nieuws

Waterkwaliteit onvoldoende in Kadernota

Delft - De Partij voor de Dieren Delfland onderscheidde zich tijdens de waterschapsvergadering van Delfland door als enige ...

Lees verder

Wel extra geld voor onderzoek, niet voor schoon water in waterschap Delfland

De oppositie onder leiding van de Partij voor de Dieren heeft het dagelijks bestuur van Delfland opgeroepen meer geld aan s...

Lees verder