‘Delfland doet te weinig aan schuld­po­sitie’


29 november 2012

Volgens de Partij voor de Dieren zullen de minder gestegen belastingen die het Hoogheemraadschap Delfland in 2013 zal heffen, op de lange termijn duurder uitvallen. Wanneer er minder belasting wordt geïnd, zal het namelijk meer tijd kosten voordat de enorme schuld van het waterschap kan worden afgelost. De Partij voor de Dieren heeft daarom een motie ingediend voor een financieel duurzame oplossing. Een meerderheid van het algemeen bestuur van het waterschap steunde het voorstel niet.

De waterschapsbelasting voor inwoners van Delfland is in 2013 minder hoog dan eerder werd verwacht. Het tarief voor watersysteemheffing stijgt met 4 %, in plaats van de eerder voorgenomen 8 %, en voor zuiveringsheffing met 5 % (was 10 %). Hoewel dit voor de inwoners van Delfland wellicht klinkt als relatief goed nieuws, zal deze begroting op de lange termijn tegenvallen. “De nieuwe tarieven betekenen extra hoger belastingen in de toekomst. Want hoe minder belasting er nu wordt geïnd, hoe meer tijd het zal kosten voordat de bijna half miljard euro schuld van Delfland wordt afgelost.” aldus fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Delfland Bart Canton.

Het Hoogheemraadschap kampt komend jaar met een schuld van 470 miljoen euro. De rentelasten op deze schulden bedragen ruim 20 miljoen euro. Hoe langer Delfland wacht met het aflossen van de schuld, hoe langer de rentelasten blijven bestaan. De Partij voor de Dieren kiest daarom voor een duurzamer financieel beleid en zou liever zien dat de heffingen over 2013 hoger zijn zodat de schulden sneller kunnen worden afbetaald. “We geven op dit moment bijvoorbeeld meer dan zeven keer zoveel uit rentelasten dan aan het programma aan Schoon Water” aldus Canton, “Liever leg ik aan de belastingbetaler uit dat we de belastingen dit jaar verhogen, om ze de komende jaren veel minder te laten stijgen, dan dat ik de belastingbetaler nu een sigaar uit eigen doos verkoop.”

Gerelateerd nieuws

Wel extra geld voor onderzoek, niet voor schoon water in waterschap Delfland

De oppositie onder leiding van de Partij voor de Dieren heeft het dagelijks bestuur van Delfland opgeroepen meer geld aan s...

Lees verder

Noodlijdende ZZP’er in Delfland minder belast na vragen Partij voor de Dieren

Na vragen van de Partij voor de Dieren heeft Delfland donderdag besloten dat ZZP’ers die in financieel zwaar weer zit...

Lees verder