Nood­lij­dende ZZP’er in Delfland minder belast na vragen Partij voor de Dieren


29 november 2012

Na vragen van de Partij voor de Dieren heeft Delfland donderdag besloten dat ZZP’ers die in financieel zwaar weer zitten, in aanmerking kunnen komen voor de kwijtschelding van lokale lasten. Vanaf 2013 kan deze groep binnen Delfland een verzoek indienen voor de vrijstelling van lokale waterschapsbelastingen. Voorheen konden in Delfland alleen bijstandgerechtigden een beroep doen op deze financiële tegemoetkoming.

Volgens de Partij van de Dieren veroorzaakte dit een oneerlijke verdeling van de lasten, omdat noodlijdende kleine zelfstandigen netto soms minder te besteden hebben dan bijstandsgerechtigden.

Staatssecretaris van Financiën Weekers heeft al in april 2011 bekend gemaakt dat ZZP’ers die moeilijk rond kunnen komen, de mogelijkheid hebben hun lokale overheid te verzoeken om deze kwijtschelding. Het Hoogheemraadschap Delfland gaf echter, in tegenstelling tot andere lokale overheden, geen gehoor aan deze nieuwe regeling. “Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een ZZP’er van de ene lokale overheid wel een financiële tegemoetkoming kan verwachten op het moment dat het financieel even wat minder gaat, maar van de andere lokale overheid niet.” Aldus de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Delfland, Bart Canton, “Bovendien heeft de ZZP’er die onder de armoedegrens leeft, net zo recht op kwijtschelding van de waterschapsbelasting als de bijstandsgerechtigde”. De Partij voor de Dieren heeft het bestuur van het Hoogheemraadschap via vragen gewezen op deze scheefgroei. Donderdag is uiteindelijke besloten dat per januari 2013 ook ZZP’ers in aanmerking kunnen komen voor deze ontheffing.

Het bestuur van Hoogheemraadschap Delfland was echter in 2011 al op de hoogte gebracht van deze regeling, maar heeft nu pas een besluit genomen over de ZZP- regeling. Tot die tijd zijn kleine ondernemers die onder de armoedegrens leven dus onterecht opgezadeld met hoge lasten. Het verzoek van de Partij voor de Dieren om de kwijtschelding ook met terugwerkende kracht te laten gelden voor 2012, is door het bestuur van Delfland helaas niet ingewilligd.

Gerelateerd nieuws

‘Delfland doet te weinig aan schuldpositie’

Volgens de Partij voor de Dieren zullen de minder gestegen belastingen die het Hoogheemraadschap Delfland in 2013 zal heffe...

Lees verder

Partij voor de Dieren dringt aan op behoud bomen bij Delftsche Schie

DELFT – De Partij voor de Dieren in Delfland heeft schriftelijke vragen gesteld over de milieuvriendelijkheid van het...

Lees verder