Vuile bezui­ni­gingen in Delfland


8 december 2010

Donderdag heeft Delfland de meerjarenraming voor de periode 2011-2015 vastgesteld. Het waterschap zal de komende jaren 54 miljoen euro bezuinigen op het programma Schoon Water. Hiermee blijft minder dan de helft van het oorspronkelijke budget over. Een alternatief voorstel van de oppositiepartijen Partij voor de Dieren en AWP-Delfland kon niet op een meerderheid rekenen.
De huidige bezuinigingen zijn opvallend in het licht van een twee jaar geleden opgesteld ambtelijk stuk. Hierin constateerden de ambtenaren van Delfland dat 57 miljoen euro voor Schoon Water "nog net verkoopbaar" is. In de huidige meerjarenraming is slechts 40 miljoen euro gereserveerd. De coalitiepartijen uitten het vertrouwen dat een bedrag dat ruim 40% lager ligt dan het "nog net verkoopbaar"-scenario, ook nog wel valt uit te leggen aan de burger.

Bart Canton, fractievoorzitter Partij voor de Dieren, citeerde uit de waterkwaliteitsrapportage die Delfland eerder dit jaar zelf opstelde; "Slechts 10% van onze wateren voldoen aan de normen voor fosfaat, slechts 12% voor de stikstofnormen, sommige normen voor pesticiden worden meer dan honderdvoudig overschreden. We staan al drie jaar stil, daar komt nu nog eens vijf jaar bij en dat terwijl niets doen eigenlijk geen optie is."

Hans Middendorp(AWP Delfland): "De maatregelen voor de natuur vormen het kleinste programma van Delfland, maar worden het hardst getroffen door de bezuinigingen." Hij diende daarom een motie, meeondertekend door Hans Overmeer(PvdD), in om 7,4 miljoen extra uit te geven aan maatregelen ten behoeve van vismigratie en geschrapte kleine, snelle maatregelen die direct een positief gevolg hebben voor de natuur. Vooral het niet steunen van de motie door Water Natuurlijk was opvallend. De partij die zichzelf presenteert als dé partij die opkomt voor schoon en mooi water wilde geen geld hiervoor vrij maken. Fractievoorzitter Ben van de Velde van Water Natuurlijk: "wij zijn een loyale coalitiepartij."

Gerelateerd nieuws

Paling heeft zelfde status als panda

Kort interview met B.Canton uit de AD-Haagsche Courant

Lees verder

Coalitiepartijen Delfland stemmen in met forse belastingverhoging

Donderdag heeft Delfland de begroting voor 2011 vastgesteld en daarmee besloten de waterschapsbelastingen fors te laten sti...

Lees verder