PvdD strijdt tever­geefs voor uitstel van plan Gooland


24 augustus 2010

05-07-2010

Delft, 1 juli - In 2008 plaatste de gemeente Den Haag een aarden wal vlak achter de woningen van Gooland. Nu blijkt deze wal niet goed op orde. De wal ligt direct tegen de grens met het grondgebied van Pijnacker-Nootdorp aan. Hierdoor heeft Den Haag zoveel mogelijk ruimte over voor eigen woningbouw-plannen(Ypenburg). Maar door de huidige locatie- en ontwerpkeuze van de wal, voldoet deze wal zeker niet aan de eisen van een echte 'kade'. De wal kan formeel een kade worden, maar dan moet er nog al wat aan gebeuren. De eerste stap is een uitspraak van de Raad van State. Deze bepaalt of de dijk niet te dicht bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp ligt. De Partij voor de Dieren in Delfland koos afgelopen donderdag daarom voor zorgvuldigheid. "Delfland behoort een uitspraak van de Raad van State af te wachten. Anders loopt Delfland het risico haar besluit later weer te moeten terugdraaien. Bovendien willen de bewoners van Gooland een goede dijk op een goede locatie, geen overhaaste beslissingen." Aldus Bart Canton, fractievoorzitter PvdD Delfland.

Samen met zijn collega's van de Algemene Waterschaps Partij Delfland, streed Hans Overmeer (PvdD) voor uitstel van het besluit over Gooland. Guido van der Wedden (AWP-Delfland) diende namens de AWP en PvdD een motie in om overhaaste beslissingen te voorkomen. Deze motie werd door 8 van de 30 leden van de Verenigde Vergadering gesteund. Door dit besluit moet de aarden wal in een 'echte' kade worden omgebouwd. Hiervoor moet er ondermeer een zogenaamde beschermingszone worden ingesteld. De wal is echter zo dicht op de gemeentegrens gelegd dat de verplichte beschermingszone van deze wal kade op het grondgebied van Pijnacker-Nootdorp komt te liggen. Pijnacker-Nootdorp is het uiteraard niet eens met deze onbehoorlijke handelswijze van Den Haag, en heeft daarom een procedure bij de Raad van State aangespannen. "Omdat de motie is verworpen, heeft Delfland er expliciet voor gekozen om deze procedure niet af te wachten." aldus Canton; "Het principe 'Niet praten, maar Doen' goed. Maar in dit geval is niet goed naar de bewoners geluisterd."

De aarden wal ligt vlak langs de bestaande sloot achter de woningen van Gooland. Er is dus geen onderhoudsstrook vrijgehouden, waardoor het onderhoud aan de sloot voortaan met de hand gedaan zal moeten worden, terwijl hier vroeger wél een baggermachine langs de sloot kon rijden. Deze Haagse dijk jaagt Delfland dus op hogere kosten. Bovendien hebben de bewoners van Gooland sinds de aanleg van deze aarden wal zeer regelmatig met ernstige wateroverlast te kampen, die er vroeger niet was. "In het verleden werd het overtollige water van Gooland op het onbebouwde Ypenburg gedumpt." Aldus Canton, "Dat kan niet meer vanwege bouwplannen in Ypenburg."

Gerelateerd nieuws

Vragen over muskusratten en `biologisch visstandbeheer´ gesteld

[hierlink] [hierlink]

Lees verder

Dieren verdienen trap

DEN HAAG - De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland is de actie Geef ze een trap, gestart...

Lees verder