PvdD-Delfland:\'Te weinig geld voor schoon water\'


30 september 2010

DELFT – De fractie van de Partij voor de Dieren in het Hoogheemraadschap Delfland vindt het vreemd dat er weinig geld beschikbaar is gemaakt voor het programma Schoon Water. Wegens bezuinigingen wordt het budget voor waterkwaliteit gehalveerd. De AWP-Delfland (Algemene Water Partij) deed een voorstel om hier meer geld voor vrij te maken.

Bart Canton, fractievoorzitter van de PvdD stelt tijdens de vergadering: “Elk voorstel dat de waterkwaliteit ten goede komt, kan rekenen op steun van de Partij voor de Dieren.” Canton vindt het vreemd dat Schoon Water de rekening moet betalen:“De grootste oorzaken van de enorme schuld van Delfland zitten niet in het programma Schoon Water. Extra financiering uit andere programma's is wel zo eerlijk.” Canton ziet met een verruiming van het budget ook een grotere kans om goedkeuring van het Delflandse beleid vanuit Europa te krijgen. Verder verzoekt Canton met zijn fractie om het onderzoeksprogramma van €3,4 miljoen te verlagen, wat ten goede komt van een verhoging van het budget voor concrete waterkwaliteitmaatregelen.

Het water in het Hoogheemraadschap Delfland is dramatisch vervuild. Het waterschap concludeerde eerder dit jaar al dat er een grote hoeveelheid aan gifstoffen in het water zit. Er is vooral een groot overschot aan meststoffen in het water. De overschrijdingen zijn soms tientallen of honderden keren groter dan de concentraties die zijn toegestaan. Daarnaast bevat veel water in het Hoogheemraadschap ook imidacloprid, een stof die bekend staat als de grote veroorzaker voor bijensterfte. In een gebied als Delfland – waar veel aan landbouw wordt gedaan – is er ook een hoge hoeveelheid aan gewasbeschermingsmiddelen in het water te vinden.

Het Hoogheemraadschap Delfland publiceert binnenkort een tabel waarin duidelijk moet worden welke concrete gevolgen voor waterkwaliteit er zijn door de grote bezuinigingen die worden doorgevoerd. Hiermee wordt een wens van de oppositiepartijen ingewilligd.

Gerelateerd nieuws

Dieren verdienen trap

DEN HAAG - De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland is de actie Geef ze een trap, gestart...

Lees verder

PvdD-Delfland: “Delfland luistert niet naar Raad van State”

DELFT – De Partij voor de Dieren-fractie in het Hoogheemraadschap Delfland steunde tevergeefs het voorstel aangaande ...

Lees verder