Micro­plastics in cosmetica


20 maart 2012

Plastic vormt een toenemende bron van vervuiling van de zeeën en oceanen. Plastic zwerfafval heeft zich verspreid van de polen tot de evenaar. „Plastic soep‟, „kunststofarchipel‟ en „great pacific garbage bag‟ zijn benamingen voor de enorme hoeveelheden plastic langs kustlijnen, op stranden en in het water. Doordat plastic wordt meegevoerd door zeestromen, wordt zelfs op plaatsen die ver van de bewoonde wereld verwijderd zijn, plastic gevonden.
Eenmaal in het milieu terechtgekomen begint het plastic te fragmenteren en komt het terecht in de voedselketen. Van 260 diersoorten, waaronder ongewervelde dieren, schild-padden, zeevogels en zoogdieren, is geconstateerd dat zij plastic zwerfvuil opeten of erin verstrikt raken. Gestoorde bewegingen, verstoorde voedselopname en soms ook een verminderde voortplanting, wonden, zweren en de dood zijn hiervan het gevolg. Daar-naast veroorzaakt de toevoegingen in het plastic gezondheidsrisico‟s voor mensen. Een overzicht van met name de schadelijke effecten voor de oceanen staat in het recente rapport van IMSA, november 2011.
Het zichtbare plastic wordt in Delfland door de Afvalwaterzuiveringsinstallaties uitgefil-terd. De vraag is, in hoeverre dit het geval is voor microplastics. Recent verschenen in de pers berichten over kleine plastic deeltjes, voornamelijk afkomstig van cosmetische pro-ducten zoals peelings, douche-gels, gezichtreinigers en tandpasta‟s.
Volgens Stichting De Noordzee zijn deze minuscule plastic deeltjes in ten minste 90 cos-meticaproducten aanwezig, worden ze door het doucheputje gespoeld en passeren ze de zuivering om uiteindelijk in de Noordzee terecht komen.
H. van Weenen en S. Haffmans, gaan in hun verkennende studie "Plasticverontreiniging van de Oceanen”2 (maart 2011), uitgebreid in op wetenschappelijke onderzoeksresultaten van dit probleem. Zie ook het uitgebreide Plastic afval in Zee Dossier van IMARES. Voor zover bekend bij Rijkswaterstaat heeft, noch in hun opdracht noch in dat van Stowa, onderzoek plaatsgevonden naar de aanwezigheid van microplastics in stedelijk afvalwater, in effluenten van zuiveringsinstallaties en in het Nederlandse oppervlaktewater” (p. 20 van: Van Weenen en Hafffmans).

De Partij voor de Dieren-fractie Delfland heeft vragen gesteld over de microplastic-problematiek.

Gerelateerd nieuws

“Diervriendelijk uitroeien is onmogelijk”

DELFT, 15 september 2011 – Donderdag stemde Delfland in met het optuigen van een organisatie ter bestrijding va...

Lees verder

Van muskusrattenbestrijding naar muskusrattenbeheer?

Muskusrattenbestrijding, muskusrattenbeheer De Partij voor de Dieren-Delfland heeft verzocht om een overleg tussen de frac...

Lees verder