“Mus­kus­ratten doden lijkt belang­rijker dan dijk­vei­lig­heid”


28 juni 2012

Delft, – Deze maand stelde het dagelijks bestuur van het waterschap Delfland dat er nog geen zicht is op een nieuwe wijze van het meten van de effectiviteit van muskusrattenbestrijding. Op het moment wordt een gebied als veilig bestempeld als er niet meer dan 0,25 muskusratten per uur worden gevangen. De nota muskusrattenbestrijding werd in de commissie waterkeringen van het waterschap Delfland besproken.
Waterschappen zijn sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de bestrijding van muskusratten, voorheen taak van de provincie. De waterschappen hebben een samenwerkingsverband opgericht op deze taak uit te voeren. Dankzij een door de Tweedekamer aangenomen motie van de Partij voor de Dieren, is de bestrijding van muskusratten niet meer een doel op zich, maar moeten waterschappen zich richten op de veiligheid van dijken.
Een wijk wordt niet veiliger als uit de politierapporten blijkt dat er minder boetes zijn uitgedeeld.” aldus Bart Canton fractievoorzitter Partij voor de Dieren Delfland, “ Gelijk zo is het onzinnig om een arbitraire grens te trekken bij dode 1 muskusrat per 4 uur. Een luie muskusrattenvanger zou dan leiden tot een veilig gebied. Zulk een papieren werkelijkheid is niet goed voor de veiligheid."
Later dit jaar zal, na jaren van discussie, een veldproef starten naar de efficiëntere en diervriendelijkere bestrijdingsmethoden. In twaalf tot vijftien proeflocaties verspreid over het hele land zal dan worden gekeken naar de gevolgen van ‘niet bestrijden’, seizoensbestrijding en preventieve maatregelen zoals het bekleden van dijken met gaas. Canton stelt, “ Wat ontbreekt is een onderzoek dat aantoont wat de relatie is tussen de veiligheid van dijken en het aantal muskusratten. Zolang dat niet is aangetoond, is ons moto ‘Liever tien in de sloot dan één in de dijk’."

Gerelateerd nieuws

"Gratis schoon water is illusie"

De Partij voor de Dieren Delfland heeft kritisch gereageerd op de jaarrekening 2011. "Er is meer dan de 60 procent min...

Lees verder

Waterkwaliteit onvoldoende in Kadernota

Delft - De Partij voor de Dieren Delfland onderscheidde zich tijdens de waterschapsvergadering van Delfland door als enige ...

Lees verder