Water­kwa­liteit onvol­doende in Kadernota water­schap


20 juni 2013

Delft - De Kadernota van het waterschap Delfland is door meerdere partijen fel bekritiseerd. In de plannen voor de komende jaren staan geen oplossingen voor de lage doelen op het gebied van waterkwaliteit of de hoge schuld van Delfland, terwijl er wel ruimte is om een voorgenomen tariefsverhoging voor het tweede jaar op rij te verlagen.

“Belastinginkomsten die kort geleden nog als noodzakelijk werden gezien om financieel gezond te worden, worden nu niet meer nodig geacht.” aldus Bart Canton, fractievoorzitter Partij voor de Dieren. Het hoogheemraadschap Delfland heeft te kampen met een schuld van 470 miljoen euro. De slechte waterkwaliteit in Delfland wordt de komende jaren nauwelijks verbeterd omdat het waterschap geen geld en geen capaciteit heeft om alle waterkwaliteitsdoelen te halen. In dit verband wordt gesproken over een zogenaamd ‘doelengat’. “ Het college heeft ons waterschap meer afgeslankt dan nodig was.” aldus Canton, “ De organisatie heeft reeds zelf erkend niet meer de capaciteit te hebben om meer aan de dramatische waterkwaliteit te doen.”.

Mede in navolging op eerdere verzoeken van de Partij voor de Dieren is wel inzichtelijk gemaakt wat de effecten zijn van verschillende belastingpercentages. Een door de oppositie ingediende motie over de effecten van het huidige financiële beleid versus enkele alternatieven, werd eveneens breed gesteund en wordt uitgevoerd. Hoe eerder en hoe meer van de schuld van Delfland wordt afgelost, hoe goedkoper het uiteindelijk is voor de belastingbetaler. Delfland heeft nu gekozen voor een zeer beperkte belastingstijging waardoor de schuldproblematiek meer naar de jongere generaties wordt doorgeschoven. De Partij voor de Dieren heeft consequent gepleit voor meer belang voor de lange termijnpositie van het waterschap en de belastingbetaler.

De schuld van het, qua oppervlakte, kleinste waterschap van Nederland is vooral veroorzaakt doordat begin dit millennium Delfland veel geld heeft uitgegeven aan waterveiligheid. Dit werd gedeeltelijk met geleend geld betaald.

Gerelateerd nieuws

Diervriendelijke oevers ten bate van hengelaars?

Delft – Teleurgesteld en verbaasd heeft de Partij voor de Dieren Delfland tegen een voorstel gestemd over de aanleg van...

Lees verder

Jaaroverzicht 2013 van de Partij voor de Dieren in Delfland

Op de website van de Partij voor de Dieren hoogheemraadschap Delfland houdt de fractie haar activiteiten bij. Dat is handig v...

Lees verder