Natuur­vrien­delijk waterpeil


Het waterpeil moet niet langer laag gehouden worden voor vee en tractoren

Om intensieve melkveehouderij mogelijk te maken en om bebouwd gebied droog te houden, wordt het waterpeil in Delfland op veel plekken onnatuurlijk laag gehouden. Dit zorgt voor bodemdaling, waardoor het waterpeil nog verder verlaagd moet worden; een vicieuze cirkel die onhoudbaar en onbetaalbaar is. Bovendien zorgt de bodemdaling in veenweidegebieden voor hoge uitstoot van broeikasgassen: maar liefst 4% van de totale CO2-emissie (evenveel als twee miljoen auto’s). De Partij voor de Dieren wil het tij keren: de functie van het gebied (landbouw of natuur) moet volgen uit het waterpeil en niet andersom.

• Delfland kiest voor dynamisch peilbeheer met hogere waterpeilen en aangepaste peilgebieden. Dit is de belangrijkste maatregel tegen verdere bodemdaling in het veenweidegebied van Midden-Delfland.

• Het waterschap helpt boeren bij het overschakelen naar andere landbouwmethoden die passen bij hogere waterstanden, bijvoorbeeld door omschakeling naar gewassen die goed in natte gebieden groeien (‘natte teelten’), zoals riet, lisdodde, en cranberries. Daardoor hebben boeren ook geen last meer van ‘natschade’.

• Het waterschap beheert de watersystemen zo natuurlijk en onderhoudsvrij mogelijk.

• Het waterschap spreekt zich uit tegen onderwaterdrainage, waarbij veenweides vol gelegd worden met ondergrondse buizen om ze van binnenuit nat te houden. Dit is een kostbare technologie die vooral wordt gebruikt om onhoudbare landbouwpraktijken te kunnen voortzetten.

• Controle op illegale onderbemalingen (particulieren die het waterpeil van waterschappen negatief beïnvloeden) wordt uitgebreid.

• Vanuit haar rol als grondwaterbeheerder is het waterschap een stevige gesprekspartner bij de problematiek rond bodemdaling in het stedelijk gebied. Met name in de historische binnensteden van Delft, Schiedam en Vlaardingen.