Herstel van biodi­ver­siteit


Dijken, duinen en oevers natuurlijk inrichten met ruimte voor planten en dieren.

Water is van levensbelang voor elke vorm van leven Water is in ons land de basis van een prachtige verscheidenheid aan ecosystemen, planten- en diersoorten. Toch gaat het slechter met de Aarde dan ooit. Vooral door klimaatverandering en de stikstofcrisis staat de leefomgeving van mens en dier onder enorme druk. Extreme droogte, zware stormen, bosbranden en overstromingen volgen elkaar in rap tempo op. De waterkwaliteit in Nederland is de slechtste van Europa. Het verlies aan biodiversiteit is hierdoor groot. Willen we Delfland ook voor toekomstige generaties leefbaar houden dan is het nu de tijd voor radicale keuzes in het waterbeheer. We moeten mét het water leren werken in plaats van ertegen.

Schoon en zuiver water is de basis voor al het leven en verdient dus onze onvoorwaardelijke aandacht. Door de invloed van de mens sterven planten- en diersoorten wereldwijd in een angstaanjagend tempo uit. Het aantal boerenlandvogels in Nederland is de afgelopen dertig jaar met 70% afgenomen en het aantal insecten zelfs met 76%. De afname van insecten is een direct gevaar voor onze voedselvoorziening. Veel gewassen zijn voor de bestuiving en voortplanting afhankelijk van insecten. Als ons oppervlakte- en grondwater schoon zijn kan de natuur herstellen van het enorme verlies aan biodiversiteit de afgelopen decennia.

• Oevers, dijken en waterkanten moeten zo natuurlijk mogelijk worden ingericht en het maai-en baggerbeleid moet rekening houden met dieren en planten.

• Delfland blijft goed letten op de afspraken over de bescherming van watervogels en -dieren tijdens het baggeren, en ook voor maaibeleid moet er goed worden gehandhaafd. Daarmee voorkomen we schrijnende situaties zoals in Pijnacker-Nootdorp, waar burgers gewonde vogels en vissen vonden na het maaien.

• Delfland heeft een verscheidenheid aan prachtige natuurgebieden. Voor een grote biodiversiteit en een evenwichtig ecosysteem is het van groot belang dat er meer en betere verbindingen tussen deze natuurgebieden worden gemaakt. Delfland is een echt waterland, waar wateren en oevers een belangrijke verbinding kunnen vormen. Daarom wil de Partij voor de Dieren dat het waterschap zich actief inspant om de ontwikkeling van natuur te ondersteunen.

• Er worden diverse structuren en wisselende stroomsnelheden aangebracht in het water, omdat deze de onderwaterbiodiversiteit ten goede komen. We ‘bouwen met natuur’ zoals boomstammen, keien, modder en beplanting.

• De kades in Delfland zijn meestal voorzien van harde keringen. Dit is desastreus voor het waterleven. De Partij voor de Dieren wil dat keringen beter in het natuurlijke landschap worden ingepast. Groene dijken bieden de beste kansen voor verschillende planten diersoorten. Dat vergroot de biodiversiteit en de robuustheid van het ecosysteem.

Waterschappen hebben in Nederland een belangrijke rol als het gaat om de bescherming van de biodiversiteit. De vele honderden kilometers dijken, duinen en watergangen geeft Delfland de mogelijkheid om de biodiversiteit te versterken. Dat is hard nodig, omdat door de intensieve landbouw met grote lappen grond waar maar één plantensoort wordt verbouwd (‘monocultuur’) nog nauwelijks plaats is voor wilde planten en dieren. Dijken en watergangen die als aderen door het landschap lopen zijn zeer geschikt voor natuurontwikkeling en zo vormen wateren en hun oevers een netwerk van groen en blauw tussen beschermde natuurgebieden. De ‘Small Five’ van Delfland (grutto, weidehommel, glassnijder, rugstreeppad en bittervoorn) is een goed begin, maar een sterke biodiversiteit vraagt zorg voor álle dieren.