Schrif­telijk vragen vissterfte De Sweth


30 maart 2016

Omschrijving problematiek

Op dinsdag 29 maart 2016 bereikte onze fractie via Statenlid Carla van Viegen (PvdD) het bericht van massale vissterfte in de Berkelse Zweth te Berkel en Rodenrijs. Het brede boezemwater is landelijk gelegen en kent ook bruggen, sluizen en een gemaal. De Zweth staat bekend als een visrijk gebied.

De vissterfte is waargenomen in de Zweth ter hoogte van de Zwethkade nummer 2, ligt tussen het gemaal en het witte bruggetje. Er zijn enkele honderden dode vissen waargenomen (naar het lijkt voorntjes en bliekjes), evenals een dode muskuseend.

Enkele maanden geleden zou op deze locatie ook al massale vissterfte zijn waargenomen. Hiervan heeft onze fractie geen concrete gegevens beschikbaar.

De fractie Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over dit bericht en wil de volgende vragen aan u voorleggen.

Vragen

1. Is de bovengenoemde vissterfte in de Zweth bekend bij het Dagelijks Bestuur?

Antwoord: Kleine incidenten zoals ‘enige dode vissen’ worden in de regel afgedaan door de ambtelijke organisatie onder verantwoording van de secretaris-directeur.

2. Is bekend of enkele maanden geleden op dezelfde locatie vissterfte heeft plaatsgevonden?

Antwoord: Begin november is er ook een melding ontvangen van dode vissen op dezelfde locatie, in beide gevallen is er overigens geen sprake van massale vissterfte.

3. Bent u bereid nader onderzoek uit te laten voeren naar het zuurstofgehalte in het water van de Berkelse Zweth op de aangegeven locatie?

Antwoord: Naast een visuele inspectie wordt bij vissterfte standaard onderzoek gedaan naar het zuurstofgehalte van de watergang. Indien er een vermoeden bestaat dat de vissterfte een gevolg is van een lozing dan wordt er een monster genomen en wordt de waterkwaliteit ook op andere parameters onderzocht. Ook heeft Delfland de mogelijkheid vissen te laten onderzoeken door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad.

4. Welke andere mogelijkheden dan zuurstofonderzoek heeft Delfland in het zoeken naar de oorzaken van de vissterfte?

Gerelateerd nieuws

Schriftelijke vragen diervriendelijke kades

De Partij door de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld over de nadelige gevolgen van verharde en steile kades in de geme...

Lees verder

Eindejaarsmotie 2016

De Partij voor de Dieren heeft samen met Water Natuurlijk, de Algemene Waterschapspartij en de Partij van de Arbeid de tradit...

Lees verder