Schrif­te­lijke vragen dier­vrien­de­lijke kades


12 maart 2016

De Partij door de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld over de nadelige gevolgen van verharde en steile kades in de gemeente Den Haag voor jonge vogels.

Omschrijving problematiek

Op 7 mei 2015 heeft de gemeenteraadsfractie Partij voor de Dieren Den Haag schriftelijke vragen gesteld over de nadelige gevolgen van verharde en steile kades in Den Haag, waardoor met name vogels (zoals wilde eend, Canadese gans, meerkoeten en futen), die nog niet kunnen vliegen, niet zelfstandig uit het water kunnen komen en gered moeten worden door de Dierenambulance.

Eén van de vragen luidde als volgt:
“Is het college bereid, gezien de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente Den Haag en het Hoogheemraadschap van Delfland voor het onderhoud van de kademuren, walkanten en oevers, om met het Hoogheemraadschap voor 2016 de mogelijkheden te verkennen om kademuren en oevers in Den Haag diervriendelijker te maken en de Raad hierover te informeren? Zo nee, waarom niet?”

Het antwoord van het college van B&W op deze vraag was:
“Het college zal het Hoogheemraadschap van Delfland uitnodigen om aan de gesprekken met de Dierenbescherming en met de Vogelbescherming deel te nemen zodat in geza- menlijkheid kan worden verkend of er sprake is van een probleem en zo ja, welke oplossingen daarvoor geboden kunnen worden.”

Vragen

1. Is het Dagelijks Bestuur op de hoogte van het feit dat kademuren in Den Haag te steil zijn en hierdoor een obstakel vormen voor (jonge) vogels, die hierdoor niet zelfstandig uit het water kunnen komen?

Antwoord: Het Dagelijks Bestuur is hiervan niet op de hoogte. Delfland houdt in haar projecten rekening met vogels. Bij de realisatie van beschoeiingen worden uittredepunten voor vogels gemaakt. Lange strekkingen met steile kades komen buiten de stedelijke omgeving niet veel voor. Binnen het stedelijk gebied wel. Daar is de gemeente doorgaans verantwoordelijk voor het herstel van kademuren (met eventuele voorzieningen voor andere functies). Dit geldt ook voor de gemeente Den Haag. Bij Delfland zijn in de afgelopen maanden enkele meldingen bekend van een dode vogel in de grachten van Den Haag. De doodsoorzaak of de leeftijd van de vogel is hierbij niet bekend. Meldingen die bij Delfland worden gedaan

2. Heeft het College van B&W gemeente Den Haag het Hoogheemraadschap van Delfland uitgenodigd om gezamenlijk met de Dierenbescherming en de Vogelbe- scherming het gesprek aan te gaan of er sprake is van een probleem en zo ja, welke oplossingen hiervoor geboden kunnen worden?

Antwoord: . Na mei 2015 is op ambtelijk niveau enig contact geweest tussen Den Haag en Delfland. Met de gemeente is de samenwerking goed. Een (gezamenlijk) gesprek tussen het College van B&W en Delfland met de Vogelbescherming en de Dierenbescherming heeft nog niet plaatsgevonden. De gemeente heeft aangegeven het gesprek dit voorjaar te willen organiseren. Delfland staat open voor dit gesprek.

3. Heeft een dergelijk gesprek plaatsgevonden? Zo ja, wat is hiervan de uitkomst?

Antwoord: Zie 2.

Gerelateerd nieuws

Schriftelijke vragen over neonicotinoiden

Water Natuurlijk heeft samen met de Partij voor de Dieren en Categorie Natuurterreinen schriftelijke vragen gesteld over neon...

Lees verder

Schriftelijk vragen vissterfte De Sweth

Omschrijving problematiek Op dinsdag 29 maart 2016 bereikte onze fractie via Statenlid Carla van Viegen (PvdD) het bericht v...

Lees verder